Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2010 11:09 - За Шумен, мизерията и още нещо...
Автор: thrasher Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1172 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.04.2010 12:50


   Снощи беше петък вечер и както обикновенно, по неписани закони трябваше някъде да се излезе. Като цяло едно време (преди около 4-5-6 години и повече) сбирките в петък и събота вечер (а и не само тогава) по градинки и пейки бяха нещо абсолютно задължително. Напоследък това обаче се превърна в опасно начинание. Шуменския общински съвет гласува преди време наредба, по силата на която вече е незаконно човек да илезе и да пийне бира с приятели в градската градина или примерно в градинката пред младежкия дом. За мен като цяло това е ограничаване на личната свобода и нарушаване на нормалните човешки права. До приемането на тази наредба доведоха ред други обстоятелства и прояви на местни "звезди", но това е друг въпрос...
    Та снощи реших да се видя с тоя оня, та звъннах на една от мойте дружки и се оказа че той е с още няколко познати в "градската". Реших и аз да се включа в опасното начинание с риск да отнесем по някоя солидна глоба, ама няма как. По принцип да се съберем ей така импулсивно в кръчма е невъзможно. Първо цените са доста високи, а доходите на повечето от нас доста ниски и клонящи към минималната работна заплата или малко над нея, и второ - на разговорът ще ни пречи високата музика. Пък да се забием в нечия къща е малко тъпо. Сещате се - проблеми със съседи, оплаквания че вдигаме много шум и т.н. Пък и не навсеки му се разкарва до другия край на града... Така или иначе времето беше страхотно за излизане. 
    Основно тая вечер разговорите вървяха около предстоящите концерти в България и за това кой щял да ходи и кой не. От там нещата се пренесоха върху проблемите в държавата и проблемите и обстановката в града ни. Някой от феновете на WoW обсъдиха и разни новости в играта. Говорихме си и за въпросната наредба.
Чудехме се от къде хората в другите градове намират пари да ходят по такива мероприятия и да си купуват от най - скъпите билети. Някой дори ходят на концерти в чужбина. А ние тука едва смогваме да живеем. Аз лично и тая година ще пропусна всичко. Просто не мога да си позволя да дам толкова пари. Пресметнахме че за концерт в София ще ти трябват минимум 100-120 лв. Това за Шумен си е доста пари.
Странното ми беше че едно време по тия сбирки се събирахме по 30-40 човека от различни компании, но повечето се познавахме един друг. А сега бяхме едва 5-6 човека. Така беше от доста време насам. През последните 2-3 години много от маладите напуснаха Шумен. Било за да учат в друг град, било за да търсят работа. Разговаряйки за тези неща стигнахме до извода че Шумен запада. Града ни е твърде мизерен, а заплащането ниско. Сравнявахме обстановката с други градове , като столицата и Варна. Много от познатите ни които едно време се събирахме по пейки, отдавна се бяха преместели по тези градове или бяха в чужбина.
    Жалко е да виждаш как десетия град на България бавно умира. Макар и малко да има раздвижване от тук там. Ако не е университета и военното училище просто младите хора  ще се превърнат в дефицит в Шумен. А заплащането от повечето фирми е все така мизерно. Безработицата огромна. За човек на 20, 20 и нещо години е доста трудно да си намери работа. Всеки реве че няма пари, че фирмата му фалирала. Ами излезте по улиците и вижте. Все повече чисто нови автомобили обикалят града ни, а заведенията по центъра са си все така пълни. Хм... Ако нямаше наистина пари , така ли щеше да е... Истината явно е, че повечето работодатели гледат само как да експлоатират народа срещу мизерно заплащане. Съответно умните и способни хора нямат изход и напускат града. Отиват на друго място къде ще им плащат по-добре. И определено това място не е в Шумен. Тук на пръсти се броят фирмите плащащи заплата над 600 лв(което за София си е минимална заплащане и никой не би помирисал работата за 600 лв на пълен работен ден).
    И така час след час времето си течеш, а ние сипехме гневни коментари и отпивахме от двулитровото Шуменско, и все повече и повече осъзнавахме че няма бъдеще за нас в тоя град. Всеки от нас просто знаеше че рано или късно ще замине на някъде в търсене повече пари и по-добър живот...
   Стана въпрос и за цените на тока и аферата с енерготата и тогава едното аверче додаде че тоя месец има 150 лв ток. Човека живее на квартира и се топли на ток. Като излиза сутрин и се прибира вечер, а духалката я пуска за няколко часа след като се прибере. Реално това беше около половината му заплата. Момчето гневно ръкомахаше и се възмущаваше как щял да я плати... "У нас ситуацията е същата с тока" - додадох аз. И започна разговор за това как България се ограбва от електроразпределителните компании и как нашите пари отиват някъде там на запад... Все пак се появиха и положителни мнения, че ако Бойко наистина разкара тези компании цената на тока ще падне. Това е 100% сигурно. И това ще бъде едно наистина хубаво нещо за изцедения ни народ.
    Някъде около полунощ решихме да се пръскаме. Макар и на някои да не им се тръгваше още. Междувременно бяхме пооредяли, двама-трима вече си бяха тръгнали. Минавайки покрай "Руския" се засякахме с друг общ познат, който също беше излезнал да пие бира отвън. Момчето беше доста ентусиазирано. Днес е бил последния му работен ден в Шумен. Просто напуска и заминава за София в търсене на нещо по-добро. "Поредният, който изчезва от Шумен" помислих си аз...




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thrasher
Категория: Лични дневници
Прочетен: 210614
Постинги: 41
Коментари: 121
Гласове: 70
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031